Paralajmërohet shtrenjtimi i një produkti ushqimor

Lajme Aktuale
Lajme Aktuale June 14, 2022
Updated 2022/06/14 at 8:24 AM

Çmimet ndërkombëtare të orizit po rriten për të pestin muaj radhazi për të arritur nivelin më të lartë në 12 muaj, shkruan Indeksonline.

Çmimet e ushqimeve kanë qenë në rritje gjatë muajve të fundit. Dhe orizi, një ushqim kryesor në pjesën më të madhe të Azisë, mund të jetë i radhës, thanë vëzhguesit e industrisë.

Çmimet e shumë ushqimeve, duke filluar nga gruri dhe drithërat e deri te mishi dhe vaji, janë rritur. Kjo është nxitur nga një mori faktorësh, duke përfshirë rritjen e kostos së plehrave dhe energjisë në vitin e kaluar, si dhe nga lufta Rusi-Ukrainë.

Ndalimet e eksportit të ushqimit ose ndërprerjet serioze kanë përfshirë ato nga India (gruri), Ukraina (gruri, tërshëra dhe sheqeri, ndër të tjera) dhe Indonezia (vaji i palmës).

Orizi mund të jetë i radhës. Indeksi i Çmimeve të Ushqimit të Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë tashmë tregon se çmimet ndërkombëtare të orizit po rriten për të pestin muaj radhazi për të arritur nivelin më të lartë në 12 muaj, sipas të dhënave më të fundit të majit të publikuara javën e kaluar.

Për të qenë të sigurt, prodhimi i orizit është ende i bollshëm, thanë ekspertët. Por rritja e çmimeve të grurit, dhe kostot përgjithësisht më të larta të bujqësisë, do t’i bëjnë çmimet e orizit të vlejnë për t’u monitoruar më pas.

“Ne duhet të monitorojmë çmimet e orizit në vijim, sepse rritja e çmimeve të grurit mund të çojë në një zëvendësim të orizit, rritje të kërkesës dhe ulje të stoqeve ekzistuese,” tha Sonal Varma, kryeekonomist në bankën japoneze Nomura.

Share this Article